Twój świat Vintage Story to rzecz, której nie odzyskasz, gdy zostanie utracona, więc zrób backup przed zmianą ustawień, instalacją modów albo aktualizacją.
Zanim zaczniesz: zatrzymaj serwer, żeby backup zawierał kompletne pliki. Zobacz Jak uruchomić, zatrzymać, zrestartować i wymusić zatrzymanie serwera.
Gdzie przechowywany jest świat
W Files świat to data/Saves/default.vcdbs. Obok mogą być widoczne default.vcdbs-shm i default.vcdbs-wal, które są częścią tego samego zapisu, gdy serwer działa. Listy graczy (whitelist, bany) są w data/Playerdata, a ustawienia serwera w data/serverconfig.json.
Zrób backup
- Otwórz serwer w panelu i kliknij Backupy w lewym menu.
- Kliknij Uruchom backup z zaznaczonymi Files. Backup kopiuje cały folder serwera, więc świat jest w środku.
- Aby zachować kopię poza PlayNHost, otwórz menu ... backupu i wybierz Pobierz.
Folder serwera zawiera też własne pliki gry, które mogą być duże, więc sprawdź rozmiar na stronie Backupy. Jeśli nie mieści się w twoim miejscu na backupy, zapytaj support, co pominąć. Nie zgaduj wzorca ignorowania, bo zły może pominąć twój świat w backupie. Harmonogramy, blokowanie i limity opisuje Jak tworzyć, pobierać i przywracać backupy.
Co musi być zawarte
Najpierw zatrzymaj serwer, a potem zrób backup z panelu, który kopiuje cały folder serwera, w tym data/Saves, data/serverconfig.json, data/Playerdata i, jeśli używasz modów, data/Mods. Aby zachować kopię na własnym komputerze, pobierz backup ze strony Backupy. Jeśli jesteś administratorem, możesz też wpisać na czacie w grze /genbackup filename, żeby zrobić pełną kopię bieżącego świata w data/Backups. Aby przywrócić kopię zrobioną w ten sposób, nazwij ją default.vcdbs, skopiuj do data/Saves i najpierw usuń stamtąd wszystkie pliki default.vcdbs-shm i default.vcdbs-wal.
Przywróć backup
Przywrócenie zastępuje bieżące pliki plikami z backupu, a wszystko zmienione od tego czasu przepada. Zrób najpierw świeży backup obecnego stanu, jeśli możesz chcieć go z powrotem.
Wybierz Przywróć na serwer z menu ... backupu, potwierdź i uruchom serwer po zakończeniu.
Aby zamiast tego przenieść świat z innego komputera, zobacz Jak wgrać własny świat Vintage Story.





